Monday, December 14, 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ 5ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Σ.ΟΛ.ΑΡ.


Ανοικτή επιστολή προς την υπουργό περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη
(κοινοποίηση γραφείο πρωθυπουργού)

Αθήνα, 12-12-2009

Κα υπουργέ,
Με έκπληξη διαβάσαμε στις εφημερίδες, την νέα παράταση που δόθηκε ,(για τις αρχές του 2010 και βλέπουμε,…), για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών, για την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων , παράταση που έχει ήδη ξαναδοθεί, για πολλοστή φορά , από διάφορες κυβερνήσεις, και σε διάφορες χρονικές περιόδους, και παρά τις καταδίκες που έχει υποστεί η χώρα μας, παρά τις προειδοποιητικές επιστολές και την παραπομπή της στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, και φυσικά παρά την λογική, και τις επίσημες διακηρύξεις για <<πράσινη ανάπτυξη>>.
Και αυτό γιατί η λογική του <<δήθεν ανέτοιμου της ελληνικής κοινωνίας>>, και η << δήθεν δυσκολία της εφαρμογής της>>, έχουν ακουσθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, έχουν χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα αδράνειας, και σαν άλλοθι απραξίας, από τα 3 συγκεκριμένα κέντρα που επί 10 χρόνια τουλάχιστον εργάζονται άλλοτε χωριστά, και άλλοτε με σύμπνοια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. α. το πετρελαικό- πυρηνικό στο οποίο συμμετέχουν μεγαλο-εκδότες και μεγαλο-εργολάβοι, συνεπικουρούμενοι από κάποιους καθηγητές(!) της οικολογίας, β. όσοι θέλουν να ελένξουν την αγορά πουλώντας πανάκριβο λογισμικό προσομοίωσης κτιρίων , και οι οποίοι αντιπαλεύουν ακόμη και σήμερα την ορθή επιστημονικά, και σχετικά ανέξοδη για τους μηχανικούς , λογική του <<κτιρίου αναφοράς >> στον λεγόμενο ΚΕΝΑΚ, συνεπικουρούμενοι από διεφθαρμένους υπαλλήλους και τις αντιπαλότητες μηχανικών – φυσικών, αλλά και των ίδιων των μηχανικών μεταξύ τους ,και γ) οργανωμένα συμφέροντα μηχανικών και κατασκευαστών που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντα τους, το στάτους – κβό τους , και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελένξουν την αγορά και τις μελλοντικές προσλήψεις των ενεργειακών επιθεωρητών. Τα κέντρα αυτά , αλλά και όσοι εκάστοτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι τα στήριξαν , και τα στηρίζουν, αφού πολέμησαν και κατέστησαν άχρηστο τον αλήστου μνήμης <<ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ για την ορθολογική χρήση της ενέργειας στα κτίρια- ΚΟΧΕΕ >>, αφού συκοφάντησαν στον ελληνικό λαό τις Α.Π.Ε., επιχαίρουν γιατί επειδή επί 10 χρόνια δεν γίνεται τίποτα στην Ελλάδα, και φυσικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ η σχετική κοινοτική οδηγία που θα άνοιγε έναν δρόμο για την εφαρμογή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Για αυτό και επιχαίρουν σήμερα για μια ακόμη φορά, με την νέα και αδικαιολόγητη παράταση που δόθηκε, με την δική σας υπογραφή.
Ο Σ.ΟΛ.ΑΡ. , ο Σύλλογος Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης, μέσα από την γενική του συνέλευση, που ακολούθησε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο του, που έγινε στα Σέρρας, και με την δύναμη που του δίνουν η αριστοτελική λογική, και οι εκατοντάδες πολίτες και μηχανικοί που στηρίζουν τις προτάσεις του, σας ζητά:
1ον. Να εφαρμοστεί άμεσα, τώρα, η ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων, και όχι σε 1,2, ή, κύριος είδε, σε πόσα χρόνια , και μάλιστα τεχνηέντως προσαρμοσμένη σε μικρο-συμφέροντα.
2ον.να αυξηθεί θεαματικά (από το θλιβερό 6% που είναι σήμερα) , και όχι με ρυθμό χελώνας, το μερίδιο των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα, και να υποχρεωθεί η Δ.Ε.Η. να ανακοινώσει στους καταναλωτές της πόσο βρώμικο είναι το ρεύμα που πουλάει, και που προέρχεται από λιγνίτη και από πετρέλαιο.
3ον.να εφαρμοσθεί άμεσα η ανακύκλωση των μπάζων στις οικοδομές, και να σταματήσει η πατρίδα μας να θυμίζει μια άθλια χωματερή οικοδομικών υλικών.
4ον. Να προωθηθεί η χρησιμοποίηση οικολογικών, φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον οικοδομικών υλικών, και να ελεγχθεί, επί τέλους η αγορά και η χρήση επικίνδυνων, ραδιενεργών, και καρκινογόνων οικοδομικών υλικών.
5ον.να τεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας , σαν προυπόθεση για την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας, η γεοβιολογική μελέτη τουλάχιστον του ραδονίου, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Κα υπουργέ ,
Ο Σ.ολ.αρ. που δεν είναι μία ακόμη μη-κερδοσκοπική(κερδοσκοπική !), ούτε μια ακόμη μη-κυβερνητική (κυβερνητική!) οργάνωση, αλλά μια πρωτοβουλία πολιτών, σας ζητάει να εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω για το καλό του πλανήτη μας, ελληνικού λαού, και του τόπου μας, και ελπίζει ότι το υπουργείο περιβάλλοντος να παίξει ουσιαστικό ρόλο, στην ελληνική κοινωνία , και να μην χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι από όσους ανενόχλητοι επί δεκαετίες καταστρέφουν την φύση και το περιβάλλον, στο όνομα ,πρώτα ,της χωρίς όρια, και κατόπιν της εξ ίσου παράλογης και δήθεν αειφόρου ανάπτυξης, που δεν έχουν ουσιαστικά καμία σχέση με την αξιοβίωτη ανάπτυξη , που θα έπρεπε να αναλογεί σε κάθε πολίτη του τόπου και του πλανήτη μας.

Με τιμή

Οι υπογράφοντες


Ακολουθούν 250 υπογραφές.
Το παρόν κείμενο είναι και το ψήφισμα του 5ου συνεδρίου του Σ.ΟΛ.ΑΡ.

No comments: