Sunday, December 13, 2009


5Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
του Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης (Σ.ΟΛ.ΑΡ.)
12 & 13 Δεκεμβρίου 2009 στα Σέρρας

Με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή 470 πολιτών απο όλη την Ελλάδα,ξεκίνησαν το Σάββατο 12/12/2009 οι εργασίες του συνεδρίου του Σ.ΟΛ.ΑΡ. στας Σέρρας, με θέμα την ολιστική αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση, ένα θέμα επίκαιρο στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης για τον έλεγχο της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και τον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας του πλανήτη, (εξ άλλου ήταν απο τις ελάχιστες εκδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα,...)
Το συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη, η οποία έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο ένα θέμα που ήδη απασχολεί και θα απασχολήσει ακόμη περισσότερο την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες: οι κλιματικές αλλαγές. Η διαρκώς αυξανόμενη ανθρωπογενής δραστηριότητα, η οικονομική και οικοδομική ανάπτυξη, αυξάνουν την απαίτηση για ενέργεια και φυσικούς πόρους και κατά συνέπεια αυξάνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της παραγόμενης ενέργειας και ευθύνονται για πάνω από το 50% των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας τόσο το περιβάλλον, όσο και το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη συζητάει τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% από τα επίπεδα του 1990, ενώ έχει ορίσει με την Οδηγία 2002/91 την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και έχει θέσει ως στόχο ενεργειακά αυτόνομα κτίρια μέχρι το 2016.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν στην έναρξή του ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, ο βουλευτής ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, ο Δήμαρχος Σερρών Ιωάννης Βλάχος, ο Δήμαρχος Στρυμώνα Βασίλειος Κετσετζής, ο Δήμρχος Λευκώνα Γιάννης Γεωργιάδης, ο τέως δήμαρχος Ν.Ζίχνης και ειδικός συνεργάτης Νομάρχη Σερρών Γιάννης Χατζησπίρογλου, αντινομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι. Το συνέδριο, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ως προς τον αριθμό συμμετοχής των συνέδρων, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρχιτέκτονες, μηχανικοί και φοιτητές από όλη την Ελλάδα, καθώς και το ευρύ κοινό.
Στο συνέδριο τιμήθηκε το επίτιμο μέλος του Σ.ΟΛ.ΑΡ. καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρόκος, ο οποίος και ανέπτυξε τις θέσεις του σχετικά με την αξιοβίωτη ολοκληρωμένη ανάπτυξη.
Στο συνέδριο μίλησαν πολλοί ειδικοί βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και οικολογικής δόμησης και μεταξύ άλλων: ο πολιτικός μηχανικός, Δρ.Χωροταξίας και Γραμματέας του Σ.ΟΛ.ΑΡ. Κώστας Τσίπηρας, ο μηχανολόγος μηχανικός Απόστολος Ευθυμιάδης, ο αρχιτέκτονας, Δρ.Χωροταξίας και Ταμίας του Σ.ΟΛ.ΑΡ. Ηλίας Μεσσίνας, ο αρχιτέκτονας υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ Μενέλαος Ξενάκης, οι αρχιτέκτονες πολεοδόμοι Τίνα Κουτλάκη και Φράνκο Μοράμπιτο, ο μηχανολόγος μηχανικός Γρηγόρης Μαλτέζος, ο μηχανολόγος μηχανικός Μιχάλης Καράγιωργας, ο φυσικός Άλκης Γαλδαδάς, ο πολιτικός μηχανικός και Πρόεδρος του Σ.ΟΛ.ΑΡ. Βαγγέλης Κατσαρός, ενώ το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση με ιδιοκτήτες βιοκλιματικών κτιρίων και με παράσταση του θεάτρου σκιών από τον καραγκιοζοπαίκτη Ηλία Καρελλά με θέμα «Ο Καραγκιόζης αρχιτέκτονας».

Δείτε περισσότερα στο s-ol-ar.blogspot.com

No comments: