Monday, October 19, 2009

28η Οκτωβρίου στη Λάιστα

28η Οκτωβρίου στη Λάιστα

Πρόγραµµα εκδηλώσεων, στη µνήµη των αγωνιστών του ’40


Ο Ορειβατικός Σύλλογος Λάιστας (µέλος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Φυσιολατρικών & Ορειβατικών Συλλόγων),και το ελληνικό τμήμα του MOUNTAIN WILDERNESS , διοργανώνουν τις παρακάτω εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του τριηµέ- ρου της 28ης Οκτωβρίου.

∆ευτέρα 26/10/2009
Άφιξη επισκεπτών και µελών φίλων συλλόγων. Ξενάγηση στο χωριό, στον παραδοσιακό νε- ρόµυλο, που ανακατασκευάστηκε µε ενέργειες του συλλόγου µας, στο ιστορικό και παραδοσια- κής αρχιτεκτονικής σχολείο, που διεκδικούµε την µετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο, µουσείο αλλά και αγρόκτηµα βιολογικής γεωργίας. Κέρασµα µε τσίπουρο και καρύδια στην Λάιστα. Το βράδυ θα πραγµατοποιηθεί οµιλία στην αίθουσα του ξενοδοχείου από τον Κ. Τσίπηρα µε θέµα:
«Η προστασία και οικολογική ανάπτυξη της ορεινής περιοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Τρίτη 27/10/2009
Πρωί: πεζοπορία 3 ωρών (για όσους επιθυµούν), από παλιό ιστορικό µονοπάτι, µέσα στην άγρια φύση της Βόρειας Πίνδου, από το χωριό Λάιστα Ζαγορίου του Νοµού Ιωαννίνων, (υψό-
µετρο 1000µ.), προς τον ποταµό Αώο (εκεί όπου παλιά υπήρχε σύνδεση µε ξυλογέφυρα των οι- κισµών Πάδων - Λάιστας, και πρέπει να κατασκευασθεί πεζογέφυρα, για να ξανασυνδέσει πεζοπορικά, τα ορεινά χωριά της Λάκκας του Αώου, µε τα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, και να αποτελέσει πόλο έλξης των ορειβατών & των φυσιολατρών), θ’ ακολουθήσει οµιλία για τα ιστο- ρικά γεγονότα των πρώτων ηµερών του πολέµου και για την πορεία που ακολούθησε ο ελληνι- κός στρατός για να χτυπήσει την ιταλική µεραρχία αλπινιστών TZOYΛIA που προήλαυνε, µε σκοπό να κυκλώσει τα ελληνικά στρατεύµατα που αντιστέκονταν ηρωικά στο Καλπάκι. Σύντοµες οµιλίες των Κώστα Στεφ. Τσίπηρα (MOUNTAIN WILDERNESS), της Καίτης Χρυσανθοπούλου και εκπροσώπου των Αλπινιστών του Ιταλικού στρατού. Συµβολική απονοµή τιµών για τους αγωνιστές της αντίστασης απ’ τα χωριά της Λάκκας Αώου.
Βράδυ: τελετή αδελφοποίησης των Ορειβατικών Συλλόγων Λάιστας και Βελβεντού Κοζάνης, οµιλίες των προέδρων των συλλόγων Φόρη Ποάλα και Κώστα Σιόµου, προβολή διαφανειών από ορειβατικές εξορµήσεις στα ελληνικά βουνά.

Τετάρτη 28/10/2009
Εύκολη πεζοπορία 2 ωρών µέχρι τη θέση Αταραχή, στο χώρο που θα κατασκευαστεί το βιο- κλιµατικό ορειβατικό καταφύγιο «Γεώργιος Μιχαηλίδης» του Ε.Ο.Σ. Λάιστας µε επιστροφή.
Θα ακολουθήσει γλέντι, στην πλατεία της Λάιστας, µε ορχήστρα παραδοσιακής µουσικής.


Tηλ.: 26530 22654, 6982 613647, 6974 344506

No comments: