Friday, August 21, 2009

Εκδηλώσεις μνήμης για τους αγωνιστές του ’40 ενάντια στον φασιστικό άξονα και γνωριμίας με την άγρια φύση της Πίνδου.26-28-10-2009


MOUNTAIN WILDERNESS (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΪΣΤΑΣ
(μέλος της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΩΝ &ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ)
Τηλ. Επικοινωνίας: 2103243782

Εκδηλώσεις μνήμης για τους αγωνιστές του ’40 ενάντια στον φασιστικό άξονα και γνωριμίας με την άγρια φύση της Πίνδου.


26/10/2009 Άφιξη επισκεπτών και μελών φίλων συλλόγων (δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή, για να κανονίσουμε τα καταλύματα). Ξενάγηση στο χωριό ,στον παραδοσιακό νερόμυλο, που ανακατασκευάστηκε με ενέργειες του συλλόγου μας, στο ιστορικό και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σχολείο ,που διεκδικούμε την μετατροπή του σε μουσείο ,και σε αγρόκτημα βιολογικής γεωργίας. Κέρασμα με τσίπουρο και καρύδια από την Λάιστα Ζαγορίου Ν.Ιωαννίνων.


27/10/2009 Πρωί: πεζοπορία 3 ωρών ,με διεθνή συμμετοχή από 4 χώρες, από παλιό ιστορικό μονοπάτι, μέσα στην άγρια φύση της Βόρειας Πίνδου, από το χωριό Λάιστα Ζαγορίου του Νομού Ιωαννίνων,(υψόμετρο 1000 μ.), προς τον ποταμό Αώο ( εκεί όπου παλιά υπήρχε σύνδεση με ξυλογέφυρα των οικισμών Πάδων – Λάϊστας, και εκεί όπου πρέπει να ξανακατασκευασθεί μια πεζογέφυρα ,για να ξανασυνδέσει πεζοπορικά, τα ορεινά χωριά της Λάκας του Αώου ,με τα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, και να αποτελέσει πόλο έλξης των ορειβατών & των φυσιολατρών) ,ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα των πρώτων ημερών του πολέμου ,και για την πορεία που ακολούθησε ο ελληνικός στρατός ,για να χτυπήσει την ιταλική μεραρχία αλπινιστών Τζούλια που προήλαυνε, με σκοπό να κυκλώσει τα ελληνικά στρατεύματα που αντιστέκονταν ηρωικά στο Καλπάκι, και για την αναγκαιότητα ενοποίησης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Βάλια Κάλντας . Σύντομες ομιλίες των Σωτήρη Τουφίδη ( εκδότη του πολύ καλού περιοδικού << η Κόνιτσα>>) , Κώστα Στεφ. Τσίπηρα (συνιδρυτή της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης MOUNTAIN WILDERNESS, στην οποία και συμμετέχουν οι σημαντικότεροι ορειβάτες από όλον τον κόσμο), καθώς και του ιταλού καθηγητή και αλπινιστή στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Carlo Consiglio , με θέμα την φιλειρηνική συμφιλίωση ελλήνων και ιταλών ,μετά την μάχη της Πίνδου. Απότιση φόρου τιμής σε όλους τους πεσόντες έλληνες και ιταλούς.

Βράδυ: τελετή αδελφοποίησης των Ορειβατικών Συλλόγων Λάϊστας Ιωαννίνων , και Βελβεντού Κοζάνης, ομιλίες των προέδρων των συλλόγων Φόρη Ποάλα, και Κώστα Σιόμου, και προβολή διαφανειών από ορειβατικές εξορμήσεις στα ελληνικά βουνά.


28/10/2009 Εύκολη πεζοπορία 2 ωρών μέχρι την θέση Αταραχή, όπου και το υπό κατασκευή βιοκλιματικό ορειβατικό καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Λάιστας ,με την επωνυμία: <<Γιώργος Μιχαηλίδης>>, στην μνήμη του μεγαλύτερου έλληνα ορειβάτη όλων των εποχών .Εκδήλωση για τους αγωνιστές της αντίστασης, με αναφορά σε όσους κατάγονταν από τα χωριά: ΗΛΙΟΧΩΡΙ,ΒΡΥΣΟΧΩΡΙ,ΠΑΔΕΣ,ΠΑΛΙΟΣΕΛΙ,ΑΡΜΑΤΑ,ΒΟΒΟΥΣΑ & ΛΑΙΣΤΑ , και συμβολική απονομή τιμών – Θα ακολουθήσει γλέντι ,στην πλατεία της Λάιστας , με δημοτικά τραγούδια και φαγητό με ζαγορίσιες πίτες που θα προσφέρουν κάτοικοι του χωριού μας.

2 comments:

logia said...

καλησπέρα
φέτος το καλοκαίρι περάσαμε όλα αυτά τα χωριά της Πίνδου, καθώς και την τ.λίμνη του Αώου.
Τι εκπληκτικά μέρη!!! Εντυπωσιαστήκαμε από τα νερά, τα δάση, τα λιβάδια, τα ποτάμια, τα ίδια τα χωριά!

tsipiraskostas said...

δεν φτάνει να περνάει κάποιος ωραία !
αν τα μέρη αυτά δεν προστατευθούν,το μέλλον τους καθίσταται αβέβαιο,...