Saturday, January 2, 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ
Οι σύγχρονες πόλεις μας δεν έγιναν αβίωτες μόνο εξ αιτίας της αρχιτεκτονικής τους και της πολεοδομίας τους, αλλά και εξ αιτίας του τρόπου ζωής των πολιτών τους, που δεν οδήγησε μόνο στην αποκοπή από την φύση, που δεν αποξένωσε μόνο τον άνθρωπο από τους ίδιους τους γείτονες του, και τους συνανθρώπους του, αλλά που κύρια μετέβαλλε την παραδοσιακή, και με γεωγραφικά και τοπικά στοιχεία, σχέση πολίτη- πόλης , σε μία σχέση πόλης- μέσου μεταφοράς (ιδιωτικού η δημόσιου) , πόλης όπου το μόνο που λειτουργεί είναι το δίπολο κατοικία- ουσιαστικά κοιμητήριο, εργασία- ουσιαστικά χώρος οικονομικής επιβίωσης.
Οι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτήν την λογική, δεν γνωρίζουν τίποτα για την γεωγραφική και κλιματολογική διάσταση της πόλης τους.
Δεν γνωρίζουν τα όρια και το πραγματικό της ανάγλυφο. Από πού ανατέλλει και που δύει ο ήλιος . Πόση ώρα χρειάζεται στην πραγματικότητα ένας πολίτης για να διασχίσει με τα πόδια , μια απόσταση που την καταλανώνει με το αυτοκίνητο. Τι σημαίνει προσανατολισμός και ποια είναι η σημασία του για το ανθρώπινο είδος. Τι μεσολαβεί σαν ιστορία, φύση, πολιτισμός, μεταξύ ενός σημείου αφετηρίας και ενός σημείου προορισμού !
Ποια, τέλος πάντων, τα τοπόσημα μιάς πόλης που μπορούν να καταστήσουν έναν πολίτη τοπόφιλο, ή, τοπόφοβο ,ενεργό, ή, ανενεργό !
Κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς πολλοί λίγοι, έμαθαν, όπως μάθαμε και εμείς, να περπατάνε στην φύση και στα βουνά, όμως τις πόλεις τους τις αγνοούν η τις περιφρονούν, όπως και η συντριπτική πλεοψηφία του ελληνικού λαού.
Για να αλλάξει αυτή η αντίληψη, για να ξανα-ανακαλύψουμε τις πόλεις μας με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο, ή, με το λεωφορείο, για να ξανα- ανακαλύψουμε την έννοια του πολίτη, στην γεωγραφική της διάσταση, για να ανακαλύψουμε, αν το θέλετε τον βαθύτερο οικολογικό εαυτό μας, σας καλούμε την Τετάρτη, των Φώτων, 6 Ιανουαρίου 2010, στις 15,30 μ.μ. στην πρώτη οργανωμένη αστική πεζοπορία , που θα ξεκινήσει μπροστά από τον χώρο του Αστεροσκοπείου, απέναντι από την Πνύκα, στο Θησείο, θα πορευτεί μέσω άγνωστων δρόμων προς την Καλλιθέα, προς τον Πειραιά , και θα καταλήξει διασχίζοντας τις φτωχογειτονιές του Κερατσινίου, στο Πέραμα, σε 4 ώρες, περίπου !

4 comments:

Χαρά Θεοδωρίτση said...

Πόσο θάθελα νάμουν συνοδοιπόρος!
Θα σας ακολουθήσω όμως με την σκέψη,αν μου επιτρέπετε.

Unknown said...

υπάρχει κάποια ομάδα η σάιτ;

ανυπομονώ για την επόμενη συνάντηση.

πήγε κανείς στις 6.1 να μεταφέρει εντυπώσεις;

Sklinos Grigoris said...

Η αστική πεζοπορία δεν υπολείπεται σε αξία από την υπαίθρια. Σημασία έχει η καταγραφή των κειμένων και δρώμενων , η ενεργός παρουσία και βέβαια η επικοινωνία που εν δυνάμει γεννάει παρέμβαση. Πάντα ο παρατηρητής επηρρεάζει το αντικείμενο παρατήρησης και ποτέ μια κατάσταση δεν είναι μαθηματικά δεδομένη αλλά αλλοιώσιμη. Να αντισταθούμε στο μοιρολατρικό "δεν αλλάζουν αυτά", γιατί ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ!

tsipiraskostas said...

ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ !
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ 5 !
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ !
ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΑΛΑΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗ-ΡΕΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ-ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ