Η βουλιμική κερδοσκοπία μας έκαψε και υποδούλωσε τον κρατικό μηχανισμό
Οι ένοχοι είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι
Αφού αφαίρεσαν την μάσκα των φίλων του περιβάλλοντος, τράπεζες και εργολάβοι προσπάθησαν να αλώσουν σήμερα την «Γαζία», που ανακηρύχθηκε χώρος πρασίνου από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Τους σταμάτησε η Κοινότητα των κατοίκων
Η πρόσφατη καταστροφή της Πάρνηθας, του τελευταίου εκτεταμένου πράσινου δασικού πνεύμονα της Αθήνας και οι ταυτόχρονες πυρκαγιές στο νότιο Πήλιο, στον Κίσαβο και σε εκατοντάδες άλλες δασικές και ημιδασικές περιοχές, αποτελούν την τελευταία πράξη μιας τραγωδίας, που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, αμέτοχοι οι περισσότεροι από μας. Πέρσι ήταν η Χαλκιδική, η Μάνη, πριν λίγα χρόνια η Πεντέλη ο Υμηττός , η Εύβοια , η Σάμος και όσα άλλα νησιά είχαν ακόμα διαφυλάξει τον δασικό τους πλούτο.
Γιατί άραγε καίγονται τα δάση; Πέραν των τυχαίων περιστατικών, που οφείλονται στην αμέλεια ή την αδιαφορία κάποιων και κυρίως στην αδράνεια και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών των τελευταίων δεκαετιών οφείλεται στην προσπάθεια ιδιοποίησης δημόσιας δασικής γης από ιδιώτες με στόχο την κερδοσκοπική εκμετάλλευσή της.
Των πυρκαγιών προηγείται συνήθως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την «αξιοποίηση και ανάπτυξη» της περιοχής και έπεται η διαδικασία καταπάτησης, εκχέρσωσης και εξαφάνισης των δασικών χαρακτηριστικών της. Η μετατροπή της σε δήθεν λειτουργικό «αγρόκτημα» μέσω της φύτευσης ελιών και άλλων καρποφόρων δένδρων. Στην συνέχεια ο καταπατητής πουλάει το οικόπεδο πλέον σε εργολάβο ή απ’ ευθείας στον χρήστη, που προχωρά στην τσιμεντοποίησή του με την κατασκευή κάθε είδους κτιριακών εγκαταστάσεων , αυθαίρετων και νομότυπων.
Τεράστια ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη έχουν οι διοικούντες το κράτος, οι οποίοι με τη νομοθεσία καλύπτουν ουσιαστικά το συντελούμενο έγκλημα, διευκολύνοντας και επιβραβεύοντας τους αυθαιρετούντες και τους καταπατητές της δημόσιας δασικής γης.
Το κράτος απέτυχε να μας προφυλάξει. Καταλύθηκε από την κερδοσκοπία
Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι η αυτόνομη οργάνωση και αντίσταση.
Ας δημιουργήσουμε Ομάδες είτε Κοινότητες επιτήρησης των δασών και πρασίνων χώρων για καταγγελίες και άμεση επέμβαση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, όπως γίνεται αυτή την στιγμή στην «Γαζία» στα Πατήσια
Ας διαμορφώσουμε όσοι φορείς μπορούν ένα κέντρο καταγγελιών για επεμβάσεις στα δάση και σε χώρους πρασίνου με τηλεφωνικό αριθμό, ιστοχώρο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ας το μετατρέψουμε σιγά σιγά σε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό Παρατηρητήριο Δασών και Χώρων Πρασίνου
Ας ενισχύσουμε και οργανώσουμε ορεινές και ημιορεινές οικο-κοινότητες, που θα βοηθούν, θα ενισχύουν και θα αξιοποιούν την αειφόρο ανάπτυξη των οικοσυστημάτων των δασών, όπως έκαναν παλιά οι βοσκοί και οι κάτοικοι των χωριών.
Απαιτούμε ταυτόχρονα από την πολιτεία:
· Να γίνουν άμεσα σε όλα τα βουνά μας εκτεταμένες και μελετημένες με βάση τους οικολογικούς νόμους, αναδασώσεις. Να διατεθεί τουλάχιστον το 3% του προϋπολογισμού γι’ αυτό τον σκοπό.
· Να σταματήσουν με κάθε τρόπο τα σχέδια καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και να προκηρυχθούν οι εμπρηστές και οι δόλιοι υπάλληλοι.
· Να μην αλλάξουν χρήση τα δάση και οι δασικές εκτάσεις μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 24, 117 και 100 του Συντάγματος. Να καταργηθεί ο νόμος 3208/2003
· Να προχωρήσει άμεσα ώστε σε δύο χρόνια να γίνει το δασολόγιο
· Να παραιτηθεί η εκκλησία από την περιουσία της στα δάση
· Να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες καταπατητές η δημόσια δασική γη και στις εκτός σχεδίου περιοχές κατά το πρότυπο των παραχωρήσεων που έγιναν το 2003 στις εντός σχεδίου.
· Να κατεδαφιστούν μέσα σε ένα χρόνο όλα τα αυθαίρετα των δασικών εκτάσεων και να επιτηρούνται τα δάση ώστε να μην δημιουργηθούν νέα.
· Να μην περάσει το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό», που θα μετατρέψει τα βουνά και τις παραλίες όλης της χώρας σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα
· Να ανασυγκροτηθούν, στελεχωθούν και συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην προστασία του δάσους, στις προϋποθέσεις αποτροπής πυρκαγιών και στην καταστολή τους εφ’ όσον εκδηλωθούν.
· Να μην οικοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο περιαστικού ή αστικού πράσινου χώρου στις μεγάλες πόλεις. Να καταργηθούν με νόμο όλες οι άδειες ανοικοδόμησης νέων κτιρίων στον αστικό ιστό της Αθήνας και των Δήμων των μεγάλων πόλεων. Τα σχέδια πόλεων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά 30% πράσινο χώρο.
· Να προωθηθούν οι ΑΠΕ σε όλα τα κτίρια με κίνητρα επιδοτήσεων και όχι φορολογικά. Ότι νέα οικοδομή αναγείρεται να είναι υποχρεωτικά βιοκλιματική.
· Για να ενισχυθεί ηθικά και υλικά το εθελοντικό κίνημα ενεργών πολιτών, που παίρνουν στα χέρια τους την προστασία του δάσους.
Οι καιροί ου μενετοί
Saturday, July 7, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment