Friday, October 21, 2011

5ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΕΩΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ – Σ.ΟΛ.ΑΡ


5ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΕΩΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ – Σ.ΟΛ.ΑΡ.

Ο Σύλλογος Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης Σ.ΟΛ.ΑΡ. (www.s-ol-ar.gr) πραγματοποίησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Οκτωβρίου 2011, στη Μίεζα της Νάουσας το 6ο σεμινάριο γεωβιολογίας και ολιστικής δόμησης. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πολιτιστικό κέντρο της σχολής του Αριστοτέλη με τη συμμετοχή 35 μηχανικών που συγκεντρώθηκαν από 7 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.
Τη διοργάνωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος της Νάουσας, κύριος Τάσος Καραμπατζός και ο πρώην αντιδήμαρχος, κύριος Τάκης Μπάιτσης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, με μία σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της πόλης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν με τη σειρά οι παρακάτω ομιλίες:
«Εισαγωγή στην επιστήμη της γεωβιολογίας», από τη Ξένια Κατσιγιάννη, Αρχιτέκτονα μηχανικό, με μεταπτυχιακό ‘βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος’ και ειδικότητα στη γεωβιολογία, Γενική Γραμματέας Σ.ΟΛ.ΑΡ. (ka.xenia@gmail.com)
«Επικίνδυνες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες», από τον Απόστολο Ευθυμιάδη, Δρ. Μηχ., Διπλ. Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πρόεδρος Σ.ΟΛ.ΑΡ.
«Γεωβιολογία και Ολιστική Αρχιτεκτονική», από τον Κώστα Τσίπηρα, μηχ. Βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, Δρ. χωροταξίας, Ειδικό Γραμματέα Σ.ΟΛ.ΑΡ. (tsipiraskostas3@yahoo.com).
«Αναβάθμιση της αισθητικής των φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσα από παραδοσιακά μοτίβα και χρώματα» από τη Μαντλέν Ανηψητάκη, μηχανικό περιβάλλοντος, με μεταπτυχιακό στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και το περιβάλλον, μέλος Σ.ΟΛ.ΑΡ. (madlen-ani@hotmail.com)
Τις ομιλίες ακολούθησαν μετρήσεις του γήινου μαγνητικού πεδίου και της αντίστασης του ανθρώπινου σώματος με σύγχρονα όργανα και το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με πρακτικές εφαρμογές μετρήσεων στον αρχαιολογικό χώρο της σχολής του Αριστοτέλη.
Την Κυριακή, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν ένα βιοκλιματικό κτίριο κατοικίας στη Βέροια, τη μελέτη και την κατασκευή του οποίου πραγματοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κώστα Τσίπηρα. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά στοιχεία βιοκλιματικής και οικολογικής δόμησης όπως το θερμοκήπιο, η ηλιακή-αιολική καμινάδα, τοίχος trombe κλπ.
Από τη διήμερη εκδήλωση δεν έλειψαν η ξενάγηση στη πόλη της Νάουσας και στο λαογραφικό της μουσείο, με την πολύτιμη-μοναδική συντροφιά και ξενάγηση του Τάκη Μπάιτση και η επίσκεψη στο οινοποιείο Κώστα Καρυδά.
Ο σύλλογος Σ.ΟΛ.ΑΡ. θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το σεμινάριο, αλλά και τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο επόμενο τεύχος του περιοδικού ECOδομείν

No comments: