Friday, June 20, 2008

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ


Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ


Στις 16 Ιουνίου 2008,θεμελιώθηκε στην θέση Αταραχή της Βόρειας Πίνδου,που ανήκει στην Λάιστα Ζαγορίου του Νομού Ιωαννίνων,και σε υψόμετρο 1700 μέτρων,το πρώτο οικολογικό ορειβατικό καταφύγιο στην Ελλάδα, με αρχιτεκτονικά σχέδια που παρείχε δωρεάν στον Ε.Ο.Σ.-ΛΑΙΣΤΑΣ το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κώστα και του Θέμη Στεφ.Τσίπηρα(www.tsipiras.gr).
Το καταφύγιο αυτό θα εξοικονομεί 80% ενέργεια για θέρμανση,δροσισμό και φωτισμό,σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο,και θα κατσκευασθεί εξ ολοκλήρου με οικολογικά και φιλικά προς τον άνθρωπο και προς το περιβάλλον υλικά.
Βρίσκεται δε ,σε ένα στρατηγικό σημείο μεταξύ των Εθνικών Δρυμών ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ,στα δυτικά ,και της ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ στα ανατολικά,όπου και υπάρχουν αντίστοιχα ,μη-οικολογικά όμως ορειβατικά καταφύγια.
Ετσι ένας ορειβάτης που θα θελήσει να διασχίσει αυτό το κομμάτι της Βόρειας Πίνδου,θα έχει στην διάθεση του έναν ενδιάμεσο σταθμό,μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος κωνοφόρων,και με εκπληκτική θέα προς τις ψηλότερες κορφές της Γκαμήλας και της Τσούκα-Ρόσσας !
Στο καταφύγιο δόθηκε μετα από πρόταση του Κ.Σ.Τσίπηρα,το όνομα του μεγαλύτερου έλληνα ορειβάτη όλων των εποχών,του αείμνηστου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δραστήριος νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης,δήμαρχοι της περιοχής,ο πρόεδρος της ΟΦΟΕΣΕ Αντρέας Αντωνόπουλος,ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ.Λάιστας Φόρης Ποάλας,εκπρόσωποι 8 ορειβατικών και φυσιολατρικών συλλόγων,και ο μεγάλος γάλλος αλπινιστής Francois Labande,βουλευτής του γαλλικού κοινοβουλίου,ενώ μηνύματα απέστειλαν ο αλπινιστής και ευρωβουλευτής Reinhold Messner,και πολλοί βουλευτές και φορείς από όλη την Ελλάδα.
Ας σημειωθεί επίσης ότι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ υπήρξε συνιδρυτής της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης MOUNTAIN WILDERNESS,η οποία έσωσε στο παρελθόν 2 φορές τον Ολυμπο από τα σχέδια επιτείδιων που ήθελαν να κατσκευάσουν χιονοδρομικά κέντρα ,και την Βάλια –Κάλντα από τα σχέδια της Δ.Ε.Η ,που ήθελε να κατσκευάσει ένα υδρο-ηλεκτρικό φράγμα.
Τέλος αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η ευτυχώς αποτυχημένη,προσπάθεια κάποιων,να μην γινει η εκδήλωση,να μην δοθεί το όνομα και να μην τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου Γ.Μιχαηλίδη,τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του,την ίδια στιγμή που κάποιοι φροντίζουν εν ζωή,και μάλιστα με ανύπαρκτη ορειβατική δράση να προβάλλονται,και να λυμαίνονται τον χώρο της ελληνικής ορειβασίας.

No comments: